Niekada daugiau – Never again – קיינמאל מער

Balandžio 19 d. minima Varšuvos geto sukilimo data – dar kitaip vadinama Yom HaShoah – didvyriško pasipriešinimo nacizmui ir Holokausto aukų diena.
Prie GELTONOJO NARCIZO iniciatyvos, kuri daugiau nei dešimt metų vyksta Lenkijoje ir kitose šalyse, šiais metais prisijungėme ir mes su I c klasės gimnazistais. Integruotoje anglų kalbos ir istorijos pamokoje prisiminėme skaudžius istorijos faktus, klausėmės vieni kitų, diskutavome. Ko gali mus išmokyti praeities įvykiai? Kodėl mes ir vėl kartojame tas pačias klaidas?
Kodėl atsirado Geltonojo Narcizo iniciatyva? Ji susijusi vienu iš geto kovotojų ir vienu iš sukilimo vadų – Marek Edelman. Jam pavyko išgyventi, kai 1943 m. gegužės 10 dieną kartu su grupele kovotojų, degant getui, pabėgo iš slėptuvės į Varšuvos nežydišką rajoną ir pasislėpė tarp lenkų – pasipriešinimo judėjimo dalyvių. Po karo jis liko Lenkijoje, tapo kardiologu. Iki jo mirties 2009 metais, kasmet, balandžio 19 d. nepažįstamas žmogus atnešdavo prie jo namų geltonų narcizų. Marek Edelman narcizus padėdavo prie paminklo Geto kovotojams. Geltonų narcizų puokštę padėjome ir mes prie paminklo žydų aukoms atminti.

Rita Meškienė ir Silva Paulauskienė, mokytojos